De Livingfactory Bertha010 ligt op 5 minuten rijden van de vesting in Hellevoetsluis. Het is een maritieme vesting, ontstaan in de 17e eeuw met een rijke historie van inmiddels bijna 350 jaar. Oorspronkelijk is de haven van Hellevoetsluis aangelegd om de Nederlandse oorlogsvloot te onderhouden en diende als winterberging van deze vloot.

Doordat rond 1830 het kanaal door Voorne werd gegraven was er een levendige handel en doorvaart naar Rotterdam, daarnaast had Hellevoetsluis verschillende marine-instellingen en opleidingsinstituten en een vestingartillerie. Er werden in deze tijd verschillende militaire oefeningen met land en zeemacht gehouden in Hellevoetsluis en omstreken. Nadat de Nieuwe Waterweg het Voornekanaal nutteloos had gemaakt zette het verval in. Dit werd nog eens versterkt toen in de jaren 30 de marinehaven naar Den Helder werd verplaatst en later tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers een deel van de stad sloopten om een beter schootsveld te krijgen ter bescherming van de alhier gestationeerde U-boten. Tot de jaren 60 bleef de marine in de stad aanwezig met een mijnenveegdienst. Na het vertrek van dit onderdeel van de marine stagneerde de lokale economie.

Echter in de decenia daarna heeft de vesting zich ontwikkeld tot het historische centrum van Hellevoetsluis. Gebouwen zijn gerestaureerd en in de oude staat terug gebracht.

De watertoren is ontworpen door architect N.Biezeveld en werd gebouwd in 1896. Hij heeft een hoogte van 22 meter en heeft twee waterreservoirs van elk 60 m³.

De haven herbergt oude schepen en sinds kort ligt de Buffel, een opleidingsschip van de Marine weer in de haven.

Na veel omzwervingen kwam het schip in 1896 naar Hellevoetsluis waar het tot 1920 dienst deed als logementschip voor de Koninklijke Marine. Daarna had het schip vele thuishavens zoals Vlissingen, Den Helder, Amsterdam en vanaf 1979 Rotterdam (Leuvehaven) waar het werd ingericht als museumschip.

Sinds 5 oktober ligt de Buffel weer in Hellevoetsluis in het Timmerdok van Droogdok Jan Blanken. Hier is het schip vanaf 15 december 2013 te bezoeken.

Verder is een wandeling van ongeveer een uur over de oude stadswal en de gerestaureerde bunkers een aanrader. Bij het strand heb je een mooi uitzicht over het Haringvliet en de Brouwersdam.

Het ades van de grote parkeerplaats op de Vesting is Industriehaven in Hellevoetsluis. 

© 2013 - 2023 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel