De Livingfactory Bertha010 ligt op 35 minuten rijden van het Zalmhuis. De geschiedenis van het Zalmhuis begint in 1863, wanneer Adriaan Dekkers aan de Hooge Zeedijk een logement annex uitspanning koopt. Tegenover het estaminet, zoals het café met een deftig woord heet, bevinden zich een koepel en een erf. Op dat buitendijkse terrein begint Dekkers in 1875 met het bouwen van een overdekte markt voor de afslag en verkoop van zalm, elft, winde, houting, fint en steur. Deze markt zal uitgroeien tot de grootste zalmafslag van Nederland.

Rond 1880 neemt Jan van den Akker de uitspanning over. Al snel weet hij van het café een bloeiend bedrijf te maken. In 1896 laat Van den Akker bovenop de zalmmarkt een paviljoen bouwen.

Al gauw wordt het paviljoen te klein en in 1905, tijdens de bloeiperiode van de artnouveau, krijgt Van den Akker vergunning voor een nieuw paviljoen van 16 meter lang en 5 meter breed, dat op stalen kolommen boven het water wordt gebouwd. De eerste glorietijd van het Zalmhuis is begonnen. Toentertijd één van de meest karakteristieke gebouwen langs de Maasoever. Veel Rotterdammers reden op zondag met de tram naar de Honingerdijk en wandelden verder naar het Zalmhuis, waar zij hun uitje met een zalmmaaltijd afsloten.

Als in 1906 het Zalmhuis zijn deuren opent, gaat het met de zalm in de rivieren al bergafwaarts. De watersnoodramp van 1953 is ook het begin van het einde voor het Zalmhuis. Dat einde wordt nog versneld door de oprukkende industrialisatie en de bouw van de Van Brienenoordbrug. Het veer wordt overbodig en als Kralingseveer door de dijkreconstructies vrijwel volledig op de schop gaat, is er geen redden meer aan. In 1955 maakt de slopershamer een einde aan de rijke historie van het Zalmhuis. Een voorlopig einde.

Midden tussen de moderne kantoorgebouwen van het Rivium, met mooi uitzicht op de Brienoordbrug, verrijst anno 2001 Art Deco brasserie het Zalmhuis. Voor het nieuwe paviljoen stond het oorspronkelijke ontwerp model. De bijzondere dakconstructie met rondingen en koepelvormen met koperen toplaag, trekt veel aandacht.

Vlakbij het Zalmhuis werd in 1870 aan de Schaardijk te Kralingseveer een schitterende villa gebouwd, Statig, royaal en vooral met een majestueus uitzicht over de Maas. Bij de watersnoodramp van ’53 brak de dijk van Kralingseveer bijna door. Ten behoeve van de noodzakelijke dijkverhogingen werden halverwege de zestiger jaren vrijwel alle huizen op de dijk gesloopt, waarmee het dorp dus haar oorspronkelijke kern verloor. Slechts enkele huizen bij het terrein van de zand- en grindhandel bleven staan, waaronder de statige villa.Toen de Van Brienenoordbrug de functie van het voetveer overbodig maakte, was de villa het enige pand dat nog aan de Schaardijk stond.

Het Zalmhuis kocht deze villa in het najaar van 2009 aan. Een ingrijpend renovatieproject werd opgetuigd en in ruim 14 maanden werd de villa van binnen en van buiten in haar oude luister hersteld. 

Het Zalmhuis is bereikbaar met de watertaxi.

Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht over de Maas, de Ijsselwerf en de Skyline van Rotterdam. Al met al een mooi stuk Rotterdam.

Het adres van het Zalmhuis is Schaardijk 396 in Rotterdam. 

© 2013 - 2024 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel