Het Quackjeswater in Voornes Duin is topnatuur. Niet heel bekend, maar misschien juist daar door wel des te mooier.

Verwonder u over de enorme soortenrijkdom aan bomen, struiken, planten, insecten en vogels. Loop door een moerasachtig bos, af en toe net een oerbos, de duinen en geniet van het strand en de zee. Even weg uit de drukte voor een heerlijke tocht over onverharde paden. De Livingfactory Bertha010 ligt op 5 minuten rijden van Quackjeswater.

Het Quakjeswater is een duinmeer dat dateert uit de 17e eeuw. Zo'n 4 eeuwen geleden lag hier een kreek, 'de Goote' die op de plek van het huidige Quakjeswater in de zee uitmondde. Een duinenrij maakte de afstand tussen de zee en kreek steeds groter. In de loop der tijd heeft zich rond het meer een begroeing gevormd van vochtig elzen-, en wilgenbroekbos en droog eikenberkenbos.

Op en rond het duinmeer zijn vaak verschillende vogelsoorten te zien. De eenden soorten die rond het plas broeden en de grotere broed vogels als blauwe reiger, grauwe gans en de kleine zilverreiger kunnen hier vanaf de vogelkijkpunt goed bekeken worden.

Het Quakjeswater is de eerste plek in Nederland waar de kleine zilverreiger ging broeden. Deze spierwitte vogel met zwarte poten en kleine tenen brengt hier tussen de lepelaars zijn jong groot. De lepelaars zijn in de zomermaanden met hun kuif en lepelvormige snavel de meest opvallende vogels. Zij broeden in koloniervorm op het eiland in het duinmeer.

Parkeerplaats Quackjeswater, thv Duinweg 23 Hellevoetsluis. Hier start ook de wandeling van 3 kilomter die u kunt verlengen tot een tocht van 6 kilometer. Kijk bij de ingang van het bos even goed op de kaart en volg de paaltjes.

© 2013 - 2024 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel