De Maasvlakte is een groot industriegebied dat is aangelegd in de Maasmonding. Het is een bijzonder gebied, dat doet denken aan een verre planeet uit een science fiction film. Industrie en natuur zijn hier nauw verbonden met elkaar.  De vlakte ligt direct aan de Noordzee, ze maakt deel uit van de Rotterdamse haven en behoort tot de gemeente Rotterdam. De Livingfactory Bertha010 ligt op ongeveer 20 minuten rijden.

De Maasvlakte is in de jaren zestig aangelegd. In 1973 meerden de eerste schepen af. De Maasvlakte is gebouwd door het leggen van een ringdijk waarbinnen zand uit de Noordzee werd opgespoten. Dit vormt nu de bodem van de Maasvlakte. In het zand zitten nog veel fossielen. Het gebied is daarom populair bij fossielenzoekers.

Maasvlakte 2 (in volksmond ook: Tweede Maasvlakte) is de benaming voor het uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven dat is gelegen ten westen van de Maasvlakte. Met dit nieuwe, in zee aangelegd, gebied ter grootte van 2.000 hectare wordt de haven twintig procent groter. Na voltooiing van de uitbreiding zullen de Rotterdamse havens in totaal 12.000 hectare beslaan. Op 1 september 2008 startte na jaren van plannen, discussies en protesten, de aanleg. Op 22 mei 2013 werd de Tweede Maasvlakte officieel in gebruik genomen.

De Maasvlakte 2 sluit direct aan op de eerder aangelegde Maasvlakte. Van het totale oppervlakte is 1.000 hectare bestemd voor havengerelateerde bedrijvigheid. De overige ruimte is nodig voor infrastructuur (290 hectare), zeewering (230 hectare) en vaarwegen/havenbekkens (510 hectare). Maasvlakte 2 is met name aangelegd om chemie- en containeroverslagbedrijven te faciliteren.  De nieuwe havens hebben een diepgang van 20 meter. De haven is hierdoor bereikbaar voor de nieuwste generatie grote containerschepen. In juli 2012 is de Tweede Maasvlakte officieel geopend door koningin Beatrix.

Aan de uiterste westzijde van de Tweede Maasvlakte, aan de Noordzee, is een prachtig strand ontstaan, waar allerlei watersporten worden beoefend. Een strandwandeling langs de windmolens en ondertussen op zoek gaan naar schelpen en fossielen is een aanrader. Wie weet spot u nog zeehonden op 1 van de zandbanken.

Op de zeewering van de huidige Maasvlakte, met uitzicht op het nieuw ontwikkelde land, staat FutureLand, het informatiecentrum van Maasvlakte 2. Hier is van alles te zien, te doen en te leren. FutureLand is geschikt voor jong en oud, voor landrotten en waterratten, voor havenliefhebbers en gamers, voor gezinnen en groepen. In de interactieve omgeving van FutureLand is altijd wat te beleven. Er wordt op een plezierig en leuke manier informatie gegeven over de Maasvlakte, de industrie en de natuur. Futureland is gratis.

Het adres van Futureland is Europaweg 902 op de Maasvlakte in Rotterdam.

© 2013 - 2023 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel