De Wilhelminapier ligt aan de voet van de Erasmusbrug en is op en top Rotterdam. De hedendaagse Wilhelminapier is volop in beweging en wordt ingericht als een groot scheepsdek. Hoge woontorens (zoals Montevideo en New Orleans), het Nederlands Fotomuseum, film- en jazzpodium Lantaren Venster, het nieuwe Luxor Theater, Cruise Terminal Rotterdam, winkels, parken, restaurants: het is of het komt er allemaal.

De Wilhelminapier is vernoemd naar koningin Wilhelmina. In 1890 is Wilhelmina tien jaar oud en net haar vader opgevolgd. Ze bezoekt voor het eerst havengebied Rotterdam. Een jaar later wordt de voormalige Prinsessekade omgedoopt tot Wilhelminakade.

De pier heeft een rijke geschiedenis. Van 1873 tot 1978 is de Cruise Terminal van de Holland Amerika Lijn (HAL) in gebruik. Vanuit hier vertrekken passagiers naar Noord-Amerika en Canada. In het laatste kwartaal van de negentiende eeuw kent het landverhuizervervoer een hoogtepunt. Meer dan 90.000 kajuitpassagiers en 400.000 derde klasse passagiers maken de overtocht op zoek naar een beter bestaan. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw wordt de concurrentie met de burgerluchtvaart te groot. Tussen 1971 en 1978 zijn de schepen alleen nog als cruiseschepen in gebruik. De oude pieren en kaden krijgen een nieuwe bestemming als woon-, werk- en recreatiegebied. De Wilhelminapier groeit uit tot een gewilde locatie met ongekende mogelijkheden. 

In 1977 verhuist ook het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn naar Seattle en in 1984 stond het gebouw op de Wilhelminapier te koop. Op een goede dag, begin jaren negentig, keken er vanaf de overkant een paar mensen op een speciale manier naar het gebouw. Het gebouw spitste haar torens en liet de windvaan trots draaien in de wind. Ja, ik sta er nog! Toen ontstond het idee: een hotel met een groot café-restaurant op de kop van de Wilhelminapier. Op 5 mei 1993 opende Hotel New York haar nostalgische deuren.

Aan de voet van de Wilhelminapier ligt de Erasmusbrug. Het is het beeldmerk voor Rotterdam geworden. Een logo, een markant herkennings- teken van Rotterdam. De hangbrug met één schuine pyloon met een knik heeft een eigen iden- titeit en verlevendigt de skyline van Rotterdam.

De Wilhelminapier ligt op 30 minuten rijden van de Livingfactory Bertha010.

 

© 2013 - 2023 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel