Op een half uur rijden van de Livingfactory contrasteren mooie historische schepen met het moderne decor van de Oude Haven. Hier staat de eerste Europese wolkenkrabber ‘Het Witte Huis’ uit 1898.

De Oude Haven is de oudste en eerste haven van Rotterdam, ontstaan rond 1350 als er een dam wordt gelegd in het riviertje 'de Rotte', ter hoogte van de Hoogstraat. Bij de dam gaan vissers wonen, de eerste steiger wordt aangelegd en na verloop van tijd ontstaat er handel en scheepvaart waardoor 'Rotterdam' snel groeit.

Het Duitse bombardement op 14 mei 1940 schaadt de stad enorm: de gehele binnenstad wordt verwoest. Gelukkig blijven er nog een aantal gebouwen gespaard die ons herinneren aan de tijd voor de Tweede Wereldoorlog. In de Oude Haven blijven het Witte Huis en alleen de balustrade van Plan C overeind.

Op zomerse dagen zitten de terrassen tot in de late uurtjes vol. Maar ook als het wat frisser is vinden veel Rotterdammers hun weg naar de Oude Haven om te eten, te drinken en te dansen.

Na de oorlog wordt in hoog tempo begonnen met de wederopbouw: een nieuwe binnenstad verrijst en dit veroorzaakt in de Oude Haven het schitterende contrast tussen oud en nieuw. Met name de Kubuswoningen vallen op.

De kubuswoningen ontworpen door Piet Blom, in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, worden ook wel paalwoning of boomwoning genoemd. De 38 kubuswoningen boven de Blaak nabij de Oude Haven zijn gebouwd tussen 1982 en 1984. Het viaduct op één hoog heet officieel de Overblaak, maar het hele complex staat bekend als het Blaakse Bos. Het complex omvat naast de kubuswoningen ook enkele grotere kubussen, een woontoren die bekendstaat als Het Potlood en een woonflat. De naam het Blaakse Bos verwijst naar de visie van Blom, waarin elke woning een boom voorstelt en het totale complex een bos. Het idee was een soort dorp in de grote stad, een veilige omgeving waarin diverse functies waren ondergebracht.

Niet ver van de oude haven ligt de nog af te bouwen nieuwe Markthal. In het najaar 2014 zal de Markthal Rotterdam worden geopend. De Markthal die een overdekte markt, winkels en woningen onder één dak brengt is de architectuur icoon en aanjager in de ontwikkeling van het Laurenskwartier.

Adres: Spaansekade in Rotterdam.

 

© 2013 - 2023 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel