De werkzaamheden van het bedrijf Van Nelle (opgericht in 1782) beperkten zich aanvankelijk tot de handel in koffie, thee en tabak. Toen het bedrijf gedeeltelijk overging op eigen productie was er een fabriekruimte nodig. Vooral Kees van der Leeuw, directeur sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog, beijverde zich daarvoor.

Het complex werd ontworpen volgens de principes van het Nieuwe bouwen en gebouwd tussen 1925 en 1931. De kleursamenstelling was licht en de weerspiegeling van de lucht speelde een belangrijke toon in het aanzicht van de glazen gevels. Licht, lucht en ruimte hebben de boventoon in het ontwerp, tevens werd er veel aandacht besteed aan de arbeidsomstandigheden en -verhoudingen. Zo waren er warme douches, in de tijd niet gebruikelijk, voor de arbeiders.

Nadat Van Nelle in 1989 was overgenomen, werd de fabriek in Rotterdam in 1995 buiten gebruik gesteld. De fabriek is tegenwoordig een rijksmonument en kreeg in 1998 een nieuwe functie. Met de nieuwe naam de 'Ontwerpfabriek', is de voormalige Van Nellefabriek in gebruik genomen door meer dan vijftig bedrijven van creatieve aard. Daarnaast worden er ook evenementen en bijeenkomsten gehouden.

Adres: Van Nelleweg 1 in  Rotterdam, 30 minuten rijden van Bertha010.

© 2013 - 2024 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel