Bureaulamp Erpe (143203) verkocht

Vorige X 108 van 2040 Volgende
€ 185,00

Bauhaus bureaulamp made in Belgium, jaren 30/40 vorige eeuw. Combinatie van ijzeren voet en bakeliet kap. In zeer goede staat. Alleen de elektrische draad in de lamp is vernieuwd. Verder in originele staat. 

Erpé was de merknaam van het bedrijf Etablissements Ritzen & Penners . Het bedrijf werd in januari 1914 opgericht door  Leon Ritzen en Frans Penners, twee ondernemers uit Brussel. Ritzen & Penners vervaardigde in de jaren twintig en dertig kantoor- en werklampen en elektrische apparatuur.

Ze verspreidden in de jaren twintig ook de Duitse SABA- ontvangers. Onder de merknaam Erpé brachten ze in de jaren dertig omroepontvangers op bescheiden schaal op de markt.

Het bedrijf produceerde veel bureaulampen in industriële stijl zoals deze. Op een gegeven moment werd de naam Erpé op de lampen veranderd in Erpe. Het bedrijf stopte rond 1940 .

Het gelaagde type voet van deze lamp is een van de eerste ontwerpen voor bureaulampen. Ze verschenen rond 1880 in de VS , toen de eerste Edison-gloeilamp werd gemaakt. 

Een vergelijkbare voet voor een vergelijkbare bureaulamp werd ook gebruikt door het Franse bedrijf Niam uit Parijs en het Duitse bedrijf Robert Pfäffle - Erpees . Een zeer gelijkende naam… Verschillende bedrijven produceerden jarenlang dergelijke bureaulampen.

Erpe is een deelgemeente van Erpe-Mere nabij de stad Aalst in België, maar het heeft niets met dit merk te maken.

Maten hoogte 48, kap 26 x 17 cm. 

Heeft u vragen en/of wilt u overgaan tot bestellen klik hier!

 

© 2013 - 2021 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel