Antiek sculptuur Krishna (146109)

X 18 van 154

Fragment van een houten tempelbalk met de afbeelding van Krishna, Nepal, 18/19de eeuw.

Krisna is een Sanskrit woord dat verwijst naar een van de tien incarnaties van de hindoegod Visnu. Deze incarnatie verscheen in de dvāparayuga. Visnu is de naam van een belangrijke hindoegodheid en maakt samen met Brahmā en Śiva deel uit van de drieeenheid van opperste goddelijkheid (trimūrti). Ze worden gezien als de kosmische personificaties van schepping (brahmā), onderhoud (viṣṇu) en vernietiging (śiva).

Het woord Krisna is voornamelijk een bijvoeglijk naamwoord dat "zwart" of "donker" of "alles aantrekkend" betekent. De anekdotes en verhalen over Krishna's leven worden over het algemeen Krishna Līlā genoemd. Hij is een centraal personage in de Mahabharata, de Bhagavata Purana, de Brahma Vaivarta Purana, en de Bhagavad Gita, en wordt genoemd in vele hindoeïstische filosofische, theologische en mythologische teksten.

Ze portretteren Krisnha in verschillende perspectieven: als een godskind, een grappenmaker, een model minnaar, een goddelijke held, en het universele opperwezen.

Zijn iconografie (beeldentaal) weerspiegelt deze legendes en toont hem in verschillende stadia van zijn leven, zoals een zuigeling die boter eet, een jongetje dat fluit speelt zoals deze sculptuur, een jongetje met Radha of omringd door vrouwelijke toegewijden; of een vriendelijke wagenmenner die Arjuna raad geeft.

Deze figuur van ca 80cm lang is gemaakt in de 18/19de eeuw in Nepal, was beschilderd en was onderdeel van architectuur. Bijvoorbeeld als ondersteunende (en zeer bewerkte) balk van een houten paneel op een tempel in Nepal. 

Maten hoogte 79 cm, breedte 8 cm, lengte 20 cm.

Heeft u vragen en/of wilt u overgaan tot bestellen klik hier!

 

 

© 2013 - 2024 Te koop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel